ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Άγιος Γεώργιος(Ντία)
Η Ντία είναι ένα μικρό ακατοίκητο νησάκι 12 μίλια βόρεια του Ηρακλείου, όπου το καλοκαίρι καθημερινά εκδρομικά καϊκάκια το προσεγγίζουν, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει το άρτιο τοπίο και να κολυμπήσει στα ολοκάθαρα νερά. Ακολουθώντας το μονοπάτι δυτικά, συναντάμε το ξωκλήσι της Αναλήψεως, με το μπλε τρούλο, όπου υπάρχουν δυο υπέροχες και ήσυχες παραλίες.
Αγιοφάραγγο
Η παραλία του Αγιοφάραγγου βρίσκεται 80 χλμ νότια της πόλης του Ηρακλείου στην έξοδο του ομώνυμου φαραγγιού. Για να έρθετε εδώ, πρέπει να οδηγήσετε ως τη Μεσσαρά και αφού περάσετε το Σίβα, να φθάσετε στη Μονή Οδηγήτριας απ’ όπου παίρνετε τον αριστερό χωματόδρομο για τους Καλούς Λιμένες. Μετά από πορεία τεσσάρων χιλιομέτρων, στρίβετε δεξιά και συνεχίζετε μέσα στην κοιλάδα, έως ότου βρείτε αδιέξοδο. Αφήστε το αυτοκίνητό σας στο μεγάλο parking, αλλά προς Θεού όχι κάτω από τα λιγοστά δέντρα, διότι τα κατσίκια της περιοχής ,στην προσπάθειά τους να φάνε τα φύλλα, θα σας το καταστρέψουν. Μετά περπατήστε το φαράγγι για περίπου μισή ώρα έως να βγείτε στην παραλία. Προτιμήστε την εύκολη πεζοπορία ανάμεσα σε κάθετους βράχους και εντυπωσιακές καμάρες, πανέμορφες σπηλιές και πετρώδεις γούβες με πεντακάθαρο θαλασσινό αλάτι, όπου μπορείτε να μαζέψετε για το σπίτι. Ακόμη, μπορείτε να σκαρφαλώσετε τα βράχια, ανατολικά, για να βρεθείτε μπροστά στο Βουρβουλίτη, μια απίστευτης ομορφιάς κρυμμένη θαλασσινή λιμνούλα. Η θέα από ψηλά θα σας μαγέψει και όταν φθάσετε στην παραλία και δείτε το βαθύ μπλε του πελάγους, απ’ τη μια να γλείφει τις βοτσαλένιες ακτές και απ’ την άλλη να σπάει-συνήθως ήρεμα-στους ορεινούς όγκους που βυθίζονται απότομα σ’ αυτό, θα δικαιώσετε αυτή σας την επιλογή.
Άσπες
Σαν από παραμύθι, η μαύρη παραλία Άσπες βρίσκεται σε μια από τις πιο απομονωμένες και δύσβατες περιοχές των Αστερουσίων Ορέων, περίπου 58 χλμ νότια του Ηρακλείου και 4 χλμ απ’ τον οικισμό των Τριών Εκκλησιών. Το όνομά της οφείλεται στις κατολισθήσεις που σμίλεψαν τα ανοιχτόγκριζα βράχια σε τετράγωνες σπηλιές μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους. Η θέα αυτή σε συνδυασμό με το έντονο γαλαζοπράσινο της θάλασσας και τη σκουρόχρωμη άμμο της παραλίας, δημιουργεί εικόνες μοναδικές. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με βάρκα από το κοντινότερο λιμανάκι του Τσούτσουρα ή αυτό στις Τρείς Εκκλησίες.
Παραλία Τσούτσουρας
Στην έξοδο του επιβλητικού φαραγγιού του Μίντρη, 63 χλμ νότια του Ηρακλείου, είναι χτισμένος ένας ενιαίος παραθαλάσσιος οικισμός, εκεί όπου παλιά ήταν χτισμένη η αρχαία Ίνατος, επίνειο της Πριανσού. Διαθέτει τουριστικές υποδομές, αλλά δεν παύει να είναι προορισμός για ήρεμες διακοπές και μάλιστα οικογενειακές, αποτελώντας το καλοκαιρινό θέρετρο των Ηρακλειωτών στο Λιβυκό πέλαγος. Το κολύμπι στην κρυστάλλινη πεντακάθαρη θάλασσά του, θεωρείται ιαματικό, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ιώδιο και αλάτι. Παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού στο σπήλαιο, βόρεια του χωριού, βρέθηκαν αφιερώματα στη θεά του τοκετού, την Ειλειθύια, πήλινα ομοιώματα και αιγυπτιακά ειδώλια από φαγεντιανή. Αλλά και σ’ όλη την περιοχή, ήρθαν στο φως αντικείμενα απίστευτης τεχνολογικής εξέλιξης από τους Μινωίτες τα οποία, μυστικά, πήρε ο αμερικανικός στρατός για να εμπλουτίσει την τεχνογνωσία του. Στην περιοχή Κέρκελος (σημαίνει ΄΄πατούσα του Δία΄΄) η ακτή είναι γεμάτη πανέμορφες σπηλιές και καρστικούς σχηματισμούς. Γνωστότερη η Δρακοσπηλιά και ανατολικά δίπλα στην παραλία βρίσκεται το Αλιόρι, ένας μικρός μινωικός οικισμός.
Παραλίες Χερσονήσου
Μόλις 28 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου, αποτελεί το δημοφιλέστερο ίσως, τουριστικό θέρετρο του νησιού. Με κατακάθαρες θάλασσες, πιστοποιημένες με γαλάζιες σημαίες και αμμουδερές παραλίες, κατακλύζεται από χιλιάδες κόσμου, που επιθυμεί τις άνετες διακοπές σε οργανωμένους τόπους. Ανατολικότερα, συναντάμε παραλίες σαφώς πιο ήρεμες. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα μέχρι το φάρο και να επισκεφθείτε το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, τμήμα του οποίου είναι χτισμένο μέσα στο βράχο. Στο λόφο Καστρί, υπάρχουν απομεινάρια μωσαϊκών Παλαιοχριστιανικής εκκλησίας.
Λιμανάκι Σαραντάρη
Συνεχόμενοι γραφικοί κολπίσκοι, μόλις 27 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου, ξεκινούν απ’ το ακρωτήρι του Σαραντάρη και φθάνουν στο λιμάνι της Χερσονήσου. Οι υπέροχες παραλίες, όπως αυτή του Σαραντάρη, με γαλαζοπράσινα ρηχά νερά και ψιλή άμμο, μέσα και έξω απ’ τη θάλασσα, διαθέτουν οργανωμένες πλαζ για water sports, beach volley κ.α. Πολλοί θεωρούν, πως οι παραλίες των γυμνιστών είναι αποκλειστικό προνόμιο των απόμερων ακτών της νοτίου Κρήτης, εντούτοις και στον πολύβουο Βορρά, δεν παύουν να ξεφυτρώνουν τέτοιου είδους παραλίες, ακόμη και σε τουριστικά μέρη όπως η Χερσόνησος.
Παραλία Καλοί Λιμένες
Αποτελούν το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο χωριό των Αστερουσίων Ορέων, μόλις 75 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, όπου μπορείτε να φθάσετε μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Από το χωριό Πόμπια της Μεσσαράς, περνάτε τα Πηγαϊδάκια, με πολλές στροφές και επικίνδυνα στενό δρόμο, αλλά αξίζει ο κόπος. Η δεύτερη επιλογή είναι απ’ τη Μονή Οδηγήτριας, για όσους θέλουν να γευτούν την αγριάδα των Αστερουσίων, αλλά και για εκείνους που επισκέφθηκαν το Αγιοφάραγγο. Απέναντι απ’ τον οικισμό, ξεπροβάλλει το Μικρό Νησί, που οι ντόπιοι αποκαλούν «Απόστολο Παύλο». Εκεί είναι εγκατεστημένες δεξαμενές πετρελαίου, για ανεφοδιασμό πλοίων που διασχίζουν τη Μεσόγειο και τη Διώρυγα του Σουέζ. Αν εξαιρέσει κανείς αυτό, σίγουρα η ηρεμία και η γαλήνη που αποπνέει η ήσυχη θάλασσα, σε μαγεύει κυριολεκτικά. Στους Καλούς Λιμένες, πάνω σε λόφο υπάρχει η Μικρή Σπηλιά, όπου έζησε για δύο χρόνια ο Απόστολος Παύλος, πριν συνεχίσει το ταξίδι του για τη Ρώμη και δυτικότερα, η πανέμορφη παραλία των Στενών.
Παραλία Άγιος Νικήτας
Ανατολικά των άνυδρων και άγονων Αστερουσίων, 65 χλμ νότια του Ηρακλείου, βρίσκεται ο Άγιος Νικήτας. Η συναρπαστική διαδρομή δίπλα σε απότομους γκρεμούς και κοφτερά βράχια, ξεκινά απ’ το χωριό Αχεντρία, καταλήγει στην ομώνυμη Μονή μετά από 15 χλμ. Χτισμένο σε μεγάλο ύψωμα μέσα στα βράχια, χρονολογείται απ’ το 1640 ,με παλιές τοιχογραφίες και καμένη οροφή απ’ τους Οθωμανούς. Η θέα στο Λιβυκό πέλαγος συναρπαστική. Σε εσοχή δίπλα στο ιερό, τρέχει νερό από σταλακτίτες, που προσφέρεται στους πιστούς ως αγίασμα. Ένα μονοπάτι από 230 σκαλοπάτια, που ξεκινά μέσα απ’ τη Μονή, οδηγεί στην εντελώς απομονωμένη παραλία, από βότσαλο και πράσινα νερά. Πιο ανατολικά υπάρχει ένας τεράστιος βράχος, όπου πάνω του μπορείτε να δείτε τις οπλές του αλόγου του Αγίου. Στο Ακρωτήρι Γεράνι, υπάρχει μοναχικός φοίνικας και 300 μέτρα δυτικά του μοναστηριού, συναντάμε το ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου, ένα μικρό δάσος από χαρουπιές και δίπλα του μια ρεματιά κατάφυτη από τους Φοίνικες του Θεόφραστου.
Παραλία Αγία Πελαγία
Βρίσκεται 21 χλμ δυτικά του Ηρακλείου, με πολλούς μικρούς κολπίσκους και όμορφες παραλίες. Ήταν ένα απ’ τα σημαντικότερα λιμάνια την εποχή της ενετοκρατίας. Εδώ ελλιμενίζονταν και το θρυλικό πλοίο Αρκάδι, την περίοδο της Κρητικής Επανάστασης, τροφοδοτώντας με πολεμοφόδια τους αντάρτες. Βόρεια, είναι το ακρωτήρι της Σούδας (καμία σχέση με τη Σούδα Χανίων), όπου βρέθηκαν ερείπια της αρχαίας Απολλωνίας. Πιο πέρα η σπηλιά της Εύρεσης και ένα μικρό εικονοστάσι της, για να θυμίζει την εύρεση της εικόνας της Αγίας, πριν κάποιους αιώνες. Λίγα μέτρα πιο πέρα, η πανέμορφη παραλία των Φυλακών και ανατολικότερα η Βλυχάδα, μια τεχνητή παραλία με βότσαλα, όπου φθάνεις αποκλειστικά κολυμπώντας απ’ την Αγία Πελαγία.